Kalküta Usulü Şişkebap -Hindistan Mutfağı

13:43

  • MALZEMELERİ
  • 6 kişi için
  • 900 gram yağsız koyun eti (veya kuzu)
  • 2 kaşık zencefil
  • 1 defne yaprağı
  • 2 kırmızı dolmalık biber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • yeteri kadar hindistan cevizi sütü
  • tuz ve karabi­ber
  • 2 kaşık turmerik. (*)

Salçası için;
  • 200 gram yer fıstığı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 baş yeşil soğan
  • 2 sivri ve yeşil biber
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • yarım limon
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 2 kaşık hindistan çevizi sütü
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1 tutam karabi­ber

(*) Turmerik: Güney Asya’da yeti­şen kökleri kumaş boya maddesi ve baharat olarak kullanılan, zencefil familyasından bir bitki. (World Book Cilt. 19. S. 422)
Kalküta Usulü Şişkebabının Yapılışı;

Turmerikle defne yaprağını, zencefili, küçük parçalara doğranmış bi­berleri havanda iyice dövmeli ve porselen bir kaseye boşaltman.
 Buna sekeri, hin­distan cevizi sütünü, tuZu ve karabiberi katmalı ve iyice karıştırıp bir saat kadar bir kenarda dinlenmeye bırakmalı.
Beri yanda eti kuşbaşı iriliğinde parçala­ra doğramalı. 
Eti bir saat dinlendirilmiş olan hindistan cevizi sütlü karışıma atma­lı. 
Vakit vakit karıştırarak eti bu karışım­da bir-birbuçuk saat yatırmalı. 
Bir havana kavrulmuş yer fıstığını, te­mizlenmiş ve dilim dilim doğranmış ye­şil soğanları, iki diş sarmısağı, yeşil bi­berleri ve karabiberi koymalı, iyice döve­rek çok koyu macun haline getirmeli. 
Porselen bir kâseye koymalı. Bir kaşık li­mon suyuyla iki kaşık su ve iki kaşık hindistan cevizi sütünü ilave ederek karış­tırıp suluca bir macun elde etmeli. Buna toz şeker, 2 kaşık zeytinyağını ve sirkeyi de kattıktan sonra iyice çırpmalı ve böy­lece elde edilecek on kaşık kadar salçayı servis kasesine boşaltmalı. 
Bir-birbuçuk saat hindistan cevizi sütlü karışımda bırakılmış etleri şişlere dizmeli ve iyi yanmış alevsiz bir ateşin beş par­mak yukarısına oturtmalı. 
Etlerin önce bir yanlarını, sonra öbür yanlarını pişire­rek nar gibi kızartman. Etler pişince ateşten almalı ve şişlerinde olduğu halde servis tabağına alıp yanında sıcak veya soğuk salçası olduğu halde servis yapmalı.
Hindistan’ın bazı bölgelerinde ise eti şiş­lere geçirdikten sonra kömür ateşinde pişirmeyip içinde kızdırılmış yer fıstığı ya­ğı bulunan geniş tavalara koymakta ve etleri yağda kızartarak pişirmektedirler.En iyi ve en pratik yemek tarifleri sitemizde bulunmaktadır , Afiyet olsun

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »