- MALZEMELERİ
- 6 kişi için
- 900 gram yağsız koyun eti (veya kuzu)
- 2 kaşık zencefil
- 1 defne yaprağı
- 2 kırmızı dolmalık biber
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- yeteri kadar hindistan cevizi sütü
- tuz ve karabiber
- 2 kaşık turmerik. (*)
Salçası için;
- 200 gram yer fıstığı
- 2 diş sarımsak
- 2 baş yeşil soğan
- 2 sivri ve yeşil biber
- 1 çay kaşığı toz şeker
- yarım limon
- 1 çorba kaşığı sirke
- 2 kaşık hindistan çevizi sütü
- 2 kaşık zeytinyağı
- 1 tutam karabiber
(*) Turmerik: Güney Asya’da yetişen kökleri kumaş boya maddesi ve baharat olarak kullanılan, zencefil familyasından bir bitki. (World Book Cilt. 19. S. 422)
Kalküta Usulü Şişkebabının Yapılışı;
Turmerikle defne yaprağını, zencefili, küçük parçalara doğranmış biberleri havanda iyice dövmeli ve porselen bir kaseye boşaltman.
Buna sekeri, hindistan cevizi sütünü, tuZu ve karabiberi katmalı ve iyice karıştırıp bir saat kadar bir kenarda dinlenmeye bırakmalı.
Beri yanda eti kuşbaşı iriliğinde parçalara doğramalı.
Eti bir saat dinlendirilmiş olan hindistan cevizi sütlü karışıma atmalı.
Vakit vakit karıştırarak eti bu karışımda bir-birbuçuk saat yatırmalı.
Bir havana kavrulmuş yer fıstığını, temizlenmiş ve dilim dilim doğranmış yeşil soğanları, iki diş sarmısağı, yeşil biberleri ve karabiberi koymalı, iyice döverek çok koyu macun haline getirmeli.
Porselen bir kâseye koymalı. Bir kaşık limon suyuyla iki kaşık su ve iki kaşık hindistan cevizi sütünü ilave ederek karıştırıp suluca bir macun elde etmeli. Buna toz şeker, 2 kaşık zeytinyağını ve sirkeyi de kattıktan sonra iyice çırpmalı ve böylece elde edilecek on kaşık kadar salçayı servis kasesine boşaltmalı.
Bir-birbuçuk saat hindistan cevizi sütlü karışımda bırakılmış etleri şişlere dizmeli ve iyi yanmış alevsiz bir ateşin beş parmak yukarısına oturtmalı.
Etlerin önce bir yanlarını, sonra öbür yanlarını pişirerek nar gibi kızartman. Etler pişince ateşten almalı ve şişlerinde olduğu halde servis tabağına alıp yanında sıcak veya soğuk salçası olduğu halde servis yapmalı.
Hindistan’ın bazı bölgelerinde ise eti şişlere geçirdikten sonra kömür ateşinde pişirmeyip içinde kızdırılmış yer fıstığı yağı bulunan geniş tavalara koymakta ve etleri yağda kızartarak pişirmektedirler.En iyi ve en pratik yemek tarifleri sitemizde bulunmaktadır , Afiyet olsun
EmoticonEmoticon