Ahtapot Nasıl Pişirilir?

05:31


Ahtapot pişirildikten sonra çok çeşitli şekillerde servis edilebilecek bir deniz canlısıdır. Pişireceğiniz ahtapot eğer daha önceden temizlenmiş ve sonrasında taze olarak dondurulmuşsa direkt haşlayabilirsiniz. Ahtapotun etinin yumuşak olması için genellikle bilinenin aksine döverek yumuşatma değil, dondurma işlemi en önemli koşuldur. 

Bir diğer önemli nokta pişirme süresidir. Gıda maddeleri genellikle piştikçe yumuşar, ancak ahtapot uzun süre pişirildiğinde sertleşir. 1 kg civarındaki ahtapotun ideal pişme süresi 30 dk. iken, 300-400 gr civarı daha küçükler 15-20 dakikada pişer. 

Ahtapotla yapılabilecek yemek sayısı ve türü fazladır ancak ilk koşul ahtapotun haşlanmış olmasıdır. Haşlanmış ahtapotu sadece zeytinyağı-limon gezdirip meze olarak yiyebileceğiniz gibi, çeşitli malzemeler ekleyip salata, güveç, sote veya kavurma da yapabilirsiniz. 

Ahtapotun haşlanması;

1 adet orta boy ahtapotu haşlamak için 1,5 yemek kaşığı sirke, 2 çorba kaşığı kimyon ve 2-3 tane defne yaprağı yeterlidir. Sirke ve defne yaprağı ahtapot haşlanırken çıkacak olan kokuyu engellediğinden orta boy haşlama tenceresindeki suya önce bunları ekleyin. Sirke ve defne yaprağı yerine dilerseniz kimyon da kullanabilirsiniz. Daha sonra, temizlenmiş ahtapotu sudan geçirin ve kaynayan suya koyun. Ahtapotun üzeri sümüksü bir sıvıyla kaplıdır ve bu sıvı haşlama sonrasında kaybolur. 

Pişirme süresi önemlidir, ahtapotu kaynayan suya koyduktan 15 dakika sonra bir çatal batırıp yumuşaklığını kontrol edin. Yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirmek yeterli olacaktır. İdeal yumuşaklıktaysa ahtapotu ateşten alıp yapmayı planladığınız yemeğe göre kesme tahtasında doğrayabilirsiniz. 

Ahtapot salatası;

1 adet orta boy ahtapot, kornişon (turşu), taze soğan, limon ve zeytinyağı ile pratik ve hızlıca ahtapot salatası hazırlayabilirsiniz.

Daha önceden yukarıda anlatıldığı gibi haşlanmış olan ahtapotun derisini çıkarın. Haşlama işlemi sonrasında deri kolayca soyulur. Doğru temizlenen ahtapotun bacakları beyaz ve pürüzsüz olur. Deriyi soyduktan sonra küp küp doğrayın. Sonra üzerine soğan ve kornişonları doğrayıp karıştırın. Son olarak limon ve zeytinyağı ile tatlandırabilirsiniz. 

Ahtapotun kendi tuzunu yeterli bulmazsanız tuz da ilave edebilirsiniz. Bu salatayı servis etmeden önce ahtapotun yağı ve limonu iyice çekmesi ve lezzetinin artması için salatayı birkaç kez karıştırmayı unutmayın.

Share this

Related Posts

First